Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.3.2009, Marek Štelčík, aktualita
Společnost Apple vypustila nové varianty svých počítačů, které se dočkaly některých změn. Změny u počítačů iMac se týkají například ceny a přidán byl nový konektor Mini DisplayPort. Ceny nově začínají na 1199 amerických dolarech u modelu...
Saddako (3) | 5.3.20098:47
Operacni system Mac OS X neni dokonaly ­(ostatne jako zadny OS­), ale je delany pro normalniho smrtelnika, ktereho nezajimaji technicke podrobnosti o CPU, pameti a dalsich vnitrnostech. Operacni system je diky nizsi podpore HW vyladenejsi. Je to pro lidi co maji pocitac na standartni praci a umoznuje jim tuto praci delat intuitivne. Appla muze pomlouvat jen ten kdo na nem nikdy nedelal.
Odpovědět0  0
CrayzMiky | 10.4.200913:09
Mac­-om ­(HW aj OS­) som strašne opovrhoval.Ano krasny,vyumelkovany ­(OS aj HW­)ale za dvojnasobnú cenu, s nutnosťou pri dokupovaní nového HW pozerať na kompatibilitu...
Ked sa u mna zastavil kamarát, ktory sa vracal po 6­-tich mesiacoch z USA a vytiahol MacBook tak som sa najskôr rozosmial a potom nechápavo na neho hladel. Je to totiž človek, ktory ma doma Linux, nosí ho aj na USB­-kľúči a všade kde môže bootuje do Linu. A on si kúpi Mac???
Odôvodnil mi to jednoducho:
- je to dopredavany model a vysiel ho na 600 dolarov
- OS je postavený na UNIXovom základe tak ako aj Linux
- este povedal, ze je to ako prejsť 100 km na BMW,WV,C ... v porovnaní s Mercedesom alebo Jaguárom.Proste si to treba vyskúšať,ošahať.

Tak som skúsil nainštalovať Mac OS X Leopard na PC a trošku sa v tom OS zorientovať...
Výsledok? Snažím sa hladať dôvody, prečo si nekúpit MacBook Pro...
- Je drahší? no o trošku ano...hlavne keď porovnávaš iba CPU a HDD... Ale keď porovnáš HW kopletne tak zase o toľko draší nevychádza: DDR3, 2xGPU, LCD­-super, FireWire 800, výdrž na baterku 7­-8 hodín ... a našlo by sa toho viacej: štrbinová mechanika, zabudovaná webkamera ťažko najde konkurenciu, SafePower kábel ... je to strašne veľa drobností a detailov ktore keď najdeš na PC tak si na skoro rovnakej cene.
A hlave OS X... Ťažko komentovať ... naozaj to treba vyskúšat ... Pod Winom strihanie videa je o NAUCENI sa ovladat program a az potom zacat byt kreativny ... Aj na Macu sa treba Naucit ovladat program ale aj ten isty ­(napr. Photoshop­) je na Mac­-u intuitivnejsi ... Ťažko to vysvetlit ... Naozaj to treba skúsiť ...
Odpovědět0  0
Solbore (5) | 4.3.200919:08
Jako vzdy se nasla spousta expertu, kteri vi, ze jsou produkty od apple na nic. A nekteri zavidi, ze si Mac OS X nemuzou normalne nainstalovat na svuj pocitac. Prijde mi usmevne, jak si nekteri kompenzuji sve komplexy z windows pomlouvanim jinych OS. :­-D
V praci pouzivam Mac OS X. Cely system je perfektne intuitivni. Samozrejme, ze ma sve mouchy, ale ty sem nikdo z expertu nenapise. Kvuli cene bych si domu Apple neporidil.
Odpovědět0  0
Hacik | 4.3.200915:56
Tak aspon je treba uznat, ze Mac Pro ma po hardverovej stranke nove to, ze ma procesor s architekturou Nehalem. Pokial viem, tak taky procesor este dnes nikto nema. Alebo sa mylim? Tie Mac Pro su podla mna nieco, o com by mozno aj niekto mohol uvazovat ­(asi grafik­/tvorca videa­). A mozno by si niekto mohol usetrit starosti s tvorbou vlastneho HTPC a pouzije na to MacMini. Sice to nie je uplne super, ale niektomu by to mohlo stacit.
Odpovědět0  0
Zbycho (17) | 4.3.200911:34
Apple a Jobs by měli přestat dělat cavyky a kecat o výjimečnosti. Kdyby uvolnili svůj OS i pro běžnou PC platformu, možná by se jejich OS více rozšířil. Takhle se to řeší nelegální cestou u několika nadšenců, ale jinak je to k hov... Ať si nechají tu hardwarowou divizi, ovšem mi nikdo nevymluví že od přechodu na Intel její vývoj zamrznul na místě. Jediné co se trochu hýbe jsou Macbooky.
Odpovědět0  0
8-bit (38) | 4.3.200913:59
Nechci rýpat, ale kdo by ten OS ­(nebo spíš firmware­) asi tak chtěl? Mimochodem asi jediná výjimečnost jejich HW je ten otřesný design.
Odpovědět0  0
Zbycho (17) | 4.3.200914:42
Ono by se podle mě našlo dost nadšenců, co by rádi přešli z mikrosoftího OS na applovský OS. A k ovladačům momentálně nepodporovaného hardware by se většinou museli postavit čelem výrobci hardwaru. A i kdyby to navýšilo jejich podíl na trhu mezi operačními systémy na 1,5 násobek momentálního pokrytí ­(můj odhad je minimálně dvojnásobek­), tak by se to vyplatilo. Kor když si vemem, že každé necelé dva roky vyjde nová kočka, která není zdarma. Zatímco hardware se obměňuje cca po šesti letech ­(můj skromný odhad­).
Že je MacOSX ­"firmware­" je tvůj názor, ovšem pozor na definice, si trochu vedle ­(na firmware si myší na obrazovce běžně nešáhneš­). A k designu apple je těžké se postavit. Holt někoho vzrušuje, někdo se z toho poblije, mě třebas nechává neutrální. Mi se zase nelíbí černé lesklé kejsy ­(kor když jsou upalcované­).
Odpovědět0  0
tik-tak (113) | 4.3.200915:35
Mal som možnost si na Mac­-a siahnut je to uzasne.Mal som pocit ako ked predvida dalsi tvoj krok.Nevnucuje sa je uzasne intuitivny a pohodlny.Ja by som MacOS kludne vyskusal aj na vlastnom PC.Ak by to ovsem islo na takom polepencovi akym vlastne Pc je.
Odpovědět0  0
8-bit (38) | 4.3.200915:38
Myslím si že většině uživatelům OS od Micro$oftu vadí nejvíc ­"tvrdohlavost­" a to množství bordelu, které s každou novou verzí narůstá. Když už někdo chce přejít na jiný OS, tak obvykle opačným směrem­- na nějaký druh tučňáka. Přechod na ještě uzavřenější a ještě víc komerční OS by byl jako z louže do bahna. Firmwarem jsem to nazval kvůli tomu, že to oficiálně existuje výhradně na jejich HW, firmware nokie3410 taky nenazvu operačním systémem, přestože tam šly instalovat nějaké ­"aplikace­" :­-D
Na Apple designu mě nejvíc udivuje ta snaha o vytvoření něčeho rádoby luxusního bez ohledu na praktičnost, jinak lesklé černé plasty nesnáším taky.

Odpovědět0  0
Martin1654 | 4.3.200910:55
Tak jak je v poslední době u Apple zvykem, jsou modely pouze průměrného výkonu, ale za neskutečnou cenu. A jelikož je nyní krize, tak je to neprodejné, lidé snadno najdou alternativu s lepším poměrem výkon­/cena.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.